„Senki sem veheti el tőlünk a végigjárt utunkat”
2014. október 11. írta: Bősz Anett

„Senki sem veheti el tőlünk a végigjárt utunkat”

Új szél a magyar közéletben - Kellner Gergő interjúja

Egyikőjük a rendszerváltáskor, a másik a Bokros-csomag idejében ment bölcsődébe. Előbbi a Budapesti Corvinus Egyetemen tanul és tanít, utóbbi pedig még jövő nyárig az ELTE hallgatója. Egyik hölgy sem tud mit kezdeni a cinizmussal és a közönnyel, amely már-már dohszagúvá teszi az országot, éppen ezért kultúrsokk számukra minden nap, amit a jelenlegi magyar viszonyok között töltenek. Mindketten Németország helyett választották Magyarországot, látták, hogy van jól működő társadalom, és tudják: létezik olyan, hogy az emberek békében megférnek egymás mellett, és ez még csak anyagi helyzettől sem függ. Egyelőre úgy tűnik, a baloldali összefogásos jelölt nélkül maradt békásmegyeri körzet legesélyesebb jelöltje Ritter Sára Anna, a Liberálisok pszichológia szakos képviselő-jelöltje. Nem tudni még, hány százalékot hoz a Magyar Liberális Párt, de minden bizonnyal jól mutat majd a szavazó cédulán az egyetlen női polgármester-jelölt, Bősz Anett neve is. A lányok bátran állnak az október 12-i megmérettetés elé. A két fiatal, liberális jelölttel Kellner Gergő készített rövidinterjút.

Ritter Sára Anna német édesapja miatt kétnyelvű gyerekként nőtt fel, nagy szíve két hazájáért dobog, ő úgy mondja: „haza csak kettő van”. Többszöri nemzetközi költözés után, 17 évesen döntött úgy, hogy Magyarországot választja Németország helyett, politikai szerepvállalásával az a célja, hogy felépítse azokat a demokratikus intézményeket, amelyeket a világ más országaiban sikeresen működőnek tapasztalt.

Mindössze három hónapja ismerkedett meg a Liberálisok ifjúsági szervezetével: az EFOTT civil falujában tett sétája közben bukkant rájuk. Korábban is érdekelte a politika, de a Liberális Pártban találta meg azt az értékrendet, amely száz százalékosan fedi saját világnézetét. Politikai karrieren csak akkor kezdett el gondolkodni, amikor egy csapásra úgy alakult a helyzet, hogy saját választókörzetében ő lett az egyedüli, demokrata értékrendű ellenzéki jelölt, akinek esélye van megverni a Fidesz jelöltjét. Kiindulva abból, hogy egy hagyományosan baloldali-liberális közegről beszélünk, amikor a III. kerületi 15-ös választókörzetet említjük, Sára beírhatja magát a történelembe, és a Liberálisok fennállásának első egyéni mandátumát szerezheti meg a holnapi napon.

Sári és Anett bloghoz 01.jpg

Bősz Anett a Liberálisok egyik ügyvivője, aki gyakori vendége volt az elmúlt egy évben különböző tévécsatornáknak, újságok szerkesztőségeinek, és nem ritkán láttuk mostanában a párt főpolgármester-jelöltjével sajtótájékoztatót tartani. A pártalapítás kedvéért németországi karrierjét adta fel, és manapság leginkább az érzékenyíti el, ha valakitől azt hallja: „kívánom, hogy legyen értelme ennek a döntésnek, és ne bánd meg, hogy hazajöttél”. Azt gondolja, a párt a kampány során fennállása óta vívott legnagyobb küzdelmének végéhez közeledik: az önállóan folytatott önkormányzati kampányra akkor is büszke lesz, ha esetleg ez százalékokban nem mutatkozik meg holnap este. Ahogyan ő fogalmaz: egy nagyon hosszú út első lépcsőfoka ez, amelyben a legfőbb cél, hogy tükörbe tudjanak nézni 13-án – mint mondja – ebben már most egészen biztos. No meg abban is: a párt épülése töretlen lesz a következő évek során, és 2018-ra megkerülhetetlen erővé válik majd.

Hogyan látjátok, milyen volt a kampány?

Bősz Anett: Az elmúlt hetekben, hónapokban a párt valaha volt legnagyobb küzdelmét csináltuk végig együtt. Ezalatt nem történt velünk más, mint hogy valódi párttá kovácsolódtunk. Egymást segítő, egyre gyarapodó közösségekké érlelődtek a kampánycsapatok, akik tűzön-vízen keresztülvitték a szándékukat, és küzdöttek egy közös álomért. Most itt állunk a nagy nap előestéjén, és azt hiszem, mondhatom, hogy nagyon büszkék lehetünk magunkra. Nagyon nagy hegyet másztunk meg együtt, kezdve a jelöltállítással, az ajánlásgyűjtésen át, egészen a folyamatos utcai jelenlétig, vagy az éjszakai plakátolásig. Nyugodtan mondom ki: bármi lesz is az eredmény, mi tükörbe fogunk tudni nézni vasárnap éjjel. Azt mondtuk, ellenzéket építünk. Ez így is lesz.

A jelenlegi ellenzék nem képes legyőzni a Fideszt, sem most, sem később. Profi, jól szervezett gazembereket nem lehet folyamatosan egymás ellen ármánykodó, szétszórt, erőtlen csapatokkal megverni. A kifelé összefogás látszatát keltő baloldali pártok őszintétlensége nyilvánvaló volt a választóknak tavasszal is. Ahol a közös cél sem írja felül az egymásnak feszülő érdekeket egy szövetségben, ott nem terem közös babér. Azért érkeztünk a közéletbe, hogy ezen változtassunk. Idén ősszel ez a folyamat indult el, visszafordíthatatlanul. Kimondhatatlanul büszke vagyok a csapatra és hálás vagyok azért, amit végigcsináltunk együtt. Bármit hoz a holnap, ezt senki sem veheti el tőlünk.

Sári és Anett bloghoz 02.jpg

Sári, milyen érzés, hogy baloldali összefogásos jelölt híján Te lettél az, aki a leginkább esélyes megnyerni az egyéni választókörzetét?

Ritter Sára Anna: Amikor nyáron megismertem a Liberálisokat, az az érzés fogott el: végre megtaláltam a pártom. Végre megtaláltam azt a közösséget, ahol olyan emberek vesznek körül, akik osztják a világnézetem, ugyanakkor rengeteget tudok tőlük tanulni.  Nagyon szerencsésnek gondolom magam, hogy most itt lehetek, és reményteljesen nézhetek elébe a holnapi választásnak. Rengetegen dolgoztak ezért, áldozták fel az utóbbi heteiket, hogy sikeresek legyünk, hogy megnyerjük a körzetemet. Hiszem, hogy ez sikerül is.

Mik a céljaid a közéletben?

Többen is kérdezték már tőlem a kampány során, hogy miben tudnék többet nyújtani, mint olyasvalaki, aki egész életét itt töltötte? Úgy gondolom, pont ez az, ami miatt többet tudok nyújtani: a körzetben én vagyok a legfiatalabb jelölt, ugyanakkor én vagyok az, aki személyes tapasztalattal rendelkezik arról, milyen egy jól működő demokrácia. Németországgal szemben, itthon még sok mindenen kell változtatnunk ahhoz, hogy országunk olyan hely legyen, amelynek állampolgárai szívesen maradnak itthon. Én pont ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek tagjai tömegesen hagyják el az országot. Remélem, hogy - mivel korban közel állok hozzájuk – őket, az ő érdekeit is hitelesen tudom képviselni. A jól működő demokráciához pedig hozzátartoznak a jól működő, erős önkormányzatok. Ezért szeretnék dolgozni a képviselőtestületben. 

Amikor azt kérdeztem tőlük, milyen Magyarországról álmodnak, egymás szavába vágva mondták el: egy olyan magyar társadalmat szeretnének, ahol nincs cinizmus, ahol az emberek bíznak a jövőben és mernek nevetni. Őket ismerve, ez a kijelentés náluk hitelesebb helyről nem érkezhetett volna. 

- KG - 

Sári és Anett bloghoz 03.jpg

süti beállítások módosítása